Vem älskar inte kombon citron och lakrits? Mjuk zebrakaka där ljus och mörk smet varvas i en springform!
Ingredienser (ca 12 bitar)
- 5 ägg
- 3 ½ dl strösocker
- 5 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl solrosolja
- 2 dl mjölk
- ½ dl vetemjöl
- 1 citron, zest (rivet skal)
- ½ msk pressad citronsaft
- ¾ dl kakao
- 2–3 tsk lakritspulver
- ev. svart hushållsfärg
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i smeten, växelvis med att olja och mjölk blandas i.
- Dela upp smeten i två skålar.
- Blanda ½ dl vetemjöl, rivet citronskal och citronsaft i den ena skålen. Blanda kakao, lakritspulver och ev. svart hushållsfärg i den andra skålen.
- Varva ljus och mörk smet i en smord och bröad springform (24 cm i diameter), gärna med löstagbar botten. Börja med att hälla lite av den ljusa smeten i mitten av botten på formen. Låt den rinna ut lite (behöver inte rinna ut ända till kanten) och häll sedan på lite av den mörka smeten i mitten av den ljusa smeten. Fortsätt varva ljus och mörk smet tills all smet är slut.
- Ta ev. en tandpetare och dra i smeten ut till spindelnät, från mitten och utåt.
- Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
Lämna ett svar