Frasiga och härligt sega baguetter som påminner om äkta franska surdegsbaguetter. Bröden är godast när de är nybakade men det går bra att frysa dem. Värm dem i så fall i ugnen när de ska serveras. Snåla inte på jästiden för det är den som gör brödet så gott.
Ingredienser (4 st)
- 25 gr jäst
- 6 dl ljummet vatten, 37 grader
- 2 tsk salt
- ca 12 dl mjöl (Manitoba Cream, den rosa förpackningen)
Till pensling
- vatten
- flingsalt
Gör så här
1. Smula ner jästen i bunken till din köksassistent, tillsätt vatten och salt. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet successivt medan du låter assistenten arbeta med degkrok i minst 10 minuter.
2. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar.
5. Tvinna varje del som en baguette och lägg på bakplåtspapper.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
7. Pensla med vatten och strö flingsalt över. Grädda baguetterna i ca 17 minuter i nedre delen av ugnen, sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare i ca 20 minuter.
8. Låt svalna på galler under bakduk.
Lämna ett svar