Fantastiskt god och saftig vörtbrödslimpa som passar lika bra till vardags som till julbordet! Vörtbröd är ett matbröd som bakas av rågmjöl eller rågsikt och vetemjöl. Som degspad används oftast vört men man kan också använda julmust, svagdricka, eller som i det här fallet porteröl.
Ingredienser (1 limpa)
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl rågsikt
- 1 tsk mald nejlika
- 1 tsk mald ingefära
- 1 ½ tsk mald kardemumma
- 1 ½ tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1 dl mörk sirap
- 2 dl porter (mörkt öl)
- 2 dl filmjölk
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180°. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet.
2. Häll ned smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper upp över kanterna.
3. Grädda brödet längst ner i ugnen i 55–60 min. Låt svalna i formen. Låt brödet kallna helt innan du skär det i skivor.
Lämna ett svar