Härligt goda vitlöksbröd i muffinsform, perfekt både till middag och picknick!
Ingredienser (ca 25 st)
- 25 g jäst
- 4 dl vatten, fingertemperatur
- 2 msk rapsolja
- 1 ½ tsk salt
- 10 dl vetemjöl
- muffinsformar
- Garnering
- ½ dl smält smör
- ca 2 vitlöksklyftor
- flingsalt
- färsk persilja, hackad
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg (knåda i 1-2 minuter). Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
- Dela degen i 25 bitar. Väg dom gärna så att alla bullar håller samma vikt, blir bättre gräddning om alla är lika stora. Forma runda bullar och skär ett kryss på ovansidan. Lägg dem i muffinsformar och ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
- Blanda smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Håll koll på slutet då dom gräddas fort. Låt bröden svalna på ett galler.
Lämna ett svar