Vitlöksdoftande kyckling ovanpå ett lager av råstekt potatis, ugnsgratinerad tomat och baconlindad sparris!
Ingredienser (4-6 portioner)
Kyckling
- 6-8 kycklingfiléer
- färsk basilika, hackad
- salt
- peppar
- smör
- vitlökssmör
Råstekt potatis
- fast potatis, ca 200 g per person
- smör
- 3-4 vitlöksklyftor
- salt
Ugnsgratinerad tomat
- 2-3 stora tomater (en tomathalva per person)
- salt
- parmesanost
- basilika
Baconlindad sparris
- 12-18 sparris (3 per person)
- 8-12 baconskivor (2 per person)
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 125 grader. Börja med kycklingen.
- Lägg kycklingfiléerna på ett fat och salta, peppra och strö över färsk, hackad basilika.
- Stek kycklingfiléerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en fin gyllenbrun yta.
- Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Kör lågtempat i ugnen (125 grader) i 20-25 minuter eller tills de är genomstekta (innertemperatur 72 grader). Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir mör och saftig.
- Börja med potatisen under tiden (när kycklingen är klar håll den under ugnsfolie).
- Skala potatisen och skär den i tunna skivor, ½–1 cm.
- Värm upp och smält smör i en stekpanna (gärna två pannor om du har). Pressa en vitlöksklyfta till varje stekomgång och lägg ner potatisskivorna i pannan. Salta. Stek på medelvärme tills potatisen får en gyllenbrun färg och mjuknar. Vänd på dem och stek på andra sidan tills de är mjuka rakt igenom. Hitta rätt värme så att potatisen inte bränns. Stek flera omgångar potatis om det behövs.
- Dela tomaterna i halvor och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 250 grader. Salta och strö över riven parmesanost och basilikablad.
- Gratinera tomaterna mitt i ugnen ca 11-13 minuter tills de får en fin färg på ytan.
- Gör baconlindad sparris. Skär bort den hårda nederdelen på stjälkarna. Gör knippen med tre sparris i varje och linda två baconskivor runt om varje knippe.
- Salta och stek sparrisen i smör eller olja tills baconet fått en skönt knaprig yta.
- Se till att ugnen fortfarande är på 250 grader. Ta fram ett stort uppläggningsfat som tål ugnsvärme. Lägg först ett lager potatis på fatet. Lägg kycklingfiléerna ovanpå. Lägg de ugnsgratinerade tomaterna och baconlindade sparrisarna runt om.
- Skär vitlökssmör i skivor och lägg ovanpå kycklingen. Ställ in fatet i ugnen i några minuter tills smöret börjar smälta. Servera direkt.
Lämna ett svar