En lättlagad och krämig risotto med tryffel, kantareller och knaperstekt fläsk! Passar lika bra till vardag som till helg – ät och njut!
Ingredienser (4 port)
Risotto
- 200 g färska eller frysta kantareller
- 1 liter hönsbuljong
- 1 gul lök finhackad
- 2 msk rapsolja
- 3 dl avorioris
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl riven västerbottenost
- tryffelolja
- flingsalt och svartpeppar
Till servering
- 300 g rökt sidfläsk
- 50 g kantareller
- färsk timjan eller oregano
Gör så här
- Se över svampen. Ansa och skär i mindre bitar om de är stora. Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärning. Skär fläsket i små tärningar och stek i het stekpanna tills de är knapriga. Stek svampen (till servering) i fettet från fläsket till fin färg.
- Stek svamp och lök i olja i en kastrull tills löken är mjuk och all vätska är borta. Tillsätt riset och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan bättre.
- Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sedan 1 dl i taget. Rör om ofta. För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på buljongen tar risotton mellan 17 och 22 minuter.
- Vänd ner osten i risotton och smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Toppa med sidfläsk och stekt svamp. Garnera med timjan eller oregano och servera direkt.
Lämna ett svar