Recept på en torskgratäng som passar perfekt som vardagsmiddag! Fisk på tisdagar, det är sen gammalt! Krämig gratäng med torskfiléer, purjolök, crème fraiche, grädde, buljong, citron och dill. Toppas med räkor och serveras med kokt potatis.
Ingredienser (4 portioner)
- 600 g torskfiléer (5-6 filéer á 125 g)
- citronpeppar
- ½ purjolök, strimlad
- 1 tärning fiskbuljong
- 3 dl grädde
- 2 dl crème fraiche
- 1 kruka dill (spar lite till garnering)
- 1 liten citron, finrivet skal och saft
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 150 g skalade räkor
- 1 kg potatis
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Koka potatisen i saltat vatten.
- Strimla purjolöken och lägg den i bottensmord ugnsform.
- Dela torskfiléerna på hälften, i portionsbitar och lägg i formen. Strö över lite citronpeppar.
- Hetta upp 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i en bunke. Blanda ned grädde, crème fraiche, dill, citronskal och citronsaft, dijonsenap, salt och peppar.
- Blanda såsen ordentligt och häll den över fisken.
- Tillaga mitt i ugnen ca 20-25 min.
- Toppa gratängen med räkor och garnera med dillkvistar. Servera med potatis.
Lämna ett svar