Texas chili är en smakrik chiligryta, långkok, som är gjord på högrev, rökt paprika och massa andra smarriga kryddor. Gott med tortilla bröd, picklad rödlök, avokado och sallad!
Ingredienser (6-8 personer) 3 timmar
- 1 kg högrev i bit, skuren i mindre bitar, ca 3×3 cm
- 1 stor gul lök, fint strimlad
- 1 burk finkrossade tomater
- 1 ½ dl bbq-sås (typ Sweet Baby Ray’s Original)
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk torkade korianderblad
- 1 msk malen spiskummin
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rökt paprika pulver (typ Santa Maria Paprika Smoked)
- 1 msk kakao
- ½ burk 33 cl ljus öl
- salt
- svartpeppar
Tillbehör
- Mjuka små tortillas (ca 3 st per person)
- Avokado 4-5 st, grovt mosade (rör i lite limesaft och salt och rör om)
- Picklad rödlök
- Crème fraîche
- Cocktailtomater, hackade
- Färsk koriander (1 kruka)
- Nachochips
Gör så här
1. Strimla löken och bryn den lätt i en stekpanna med lite smör (medelhög värme). När den är mjuk och glansig lägg i en större kastrull.
2. Skär köttet i mindre kuber, salta och peppra.
3. Bryn på köttet i stekpannan med en rejäl klick smör. Häll sedan ner bitarna i kastrullen tillsammans med löken.
4. Häll i tomatkross, bbq-sås, tomatpuré, torkad koriander, malen spiskummin, chiliflakes, oregano, timjan, rökt paprikapulver, kakao och öl. Rör samman, salta och peppra.
5. Låt puttra på plattan i 3 timmar eller tills köttet helt faller isär när du rör i kastrullen.
Behåll locket på första 2 timmarna. Sätt sedan lockat på sned så att vätskan kan dunsta sista timmen.
Servera chilin med mjuka tortillas, grovt mosad avokado, picklad rödlök, crème fraîche, nachos och massa färsk koriander!
Lämna ett svar