Teriyaki- och sesamglaserad lax som serveras med glasnudelsallad och egen majonnäs med chili och vitlök!
Ingredienser (4 portioner)
- 600 g Salma-lax (Fröya går också bra)
- 2 msk Santa Maria Teriyaki/sesamolja
- 2 msk sesamfrön, rostade
- 120 g glasnudlar
- 2 msk olivolja
- ½ röd chilifrukt, finhackad
- 2-3 salladslökar, finstrimlade
- 10 sockerärtor, finstrimlade
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- ½-1 msk färsk ingefära, riven
- 1 lime, pressad
- ½ msk sesamolja
- salt, efter smak
Chili/vitlöksmajonnäs
- 2 äggulor
- 2 tsk japansk soja
- 1 nypa salt
- 2 dl rapsolja
- ½ dl Chili Garlic sauce (eller Srirachasås 1 msk)
- 1 lime, pressad
Gör så här
Chilimajonnäs
1. Separera äggulorna från vitorna och lägg gulorna i en skål. Det är lättare om äggen håller rumstemperatur.
2. Vispa samman med soja och salt. Droppa i oljan successivt tills den blir tjock. När konsistensen känns tjock (tjockare än ”vanlig” aioli) blanda i Chili Garlic sauce eller Sriracha och pressad lime. Smaka upp med eventuellt mer salt och soja.
Lax och glasnudelsallad
3. Koka glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och klipp nudlarna så de inte blir så långa. Det är lättare att blanda salladen om man klipper.
4. Finhacka chili och salladslök och finstrimla sockerärtor. Fräs i olivolja på medelhög värme i ca 2 min och pressa sedan ner vitlöken. Rör samman.
5. Blanda de klippta glasnudlarna med lök-, sockerärt- och chilifräset och tillsätt pressad lime, riven färsk ingefära och sesamolja. Smaka upp med salt!
6. Rosta sesamfrön i en torr panna på medelhög värme tills de blir gyllene (inte brända).
7. Dela laxen i portionsbitar (4 bitar à 150 gram) och lägg på en plåt. Pensla dem med teriyaki- och sesamsåsen och toppa med rostade sesamfrön.
8. Sätt in laxen i ugnen på 125 grader tills laxen når en innertemperatur på 49 grader (inte längre)!
Lämna ett svar