Tarteletter av fransk mördeg (sablé) med citronkräm, marängtoppar och hallon!
Ingredienser (8-10 st)
Citronkräm
- 2 st gelatinblad
- 1 ½ dl citronsaft
- 2 hela ägg
- 1 äggula
- 1 dl strösocker
- 150 g osaltat smör, i små bitar
Sablédeg
- 4 äggulor
- 2 dl strösocker
- 4 ½ dl mjöl
- 3 tsk bakpulver
- 220 g smör, rumstempererat
- 1 nypa salt
Maräng
- 3 äggvitor
- 1 ½ dl strösocker
- ½ krm salt
Dekoration
- färska hallon
- citronmeliss
Gör så här
Lemon curd
1. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Blanda hälften av strösockret med ägg och äggula i en bunke.
2. Värm på citronsaft och den andra hälften av sockret i en kastrull och häll det över äggblandningen. Häll tillbaks i kastrullen och värm under omrörning tills den känns krämig.
3. Häll allt genom en sil (om du fått klumpar) till en ren bunke. Krama ur gelatinet, lägg i och rör om tills gelatinet har lösts upp. Blanda i smöret med en slickepott tills smöret har lösts upp. Plasta mot ytan, låt stå minst 3 timmar i kylen eller över natten. Rör runt innan användning så att den blir krämig och fin. Fyll en spritspåse med rund tyll.
Sablédeg
4. Vispa ihop äggulor och strösocker lätt. Sikta i de torra ingredienserna och blanda sedan i det rumstempererade smöret lite i taget. Blanda i saltet sist. Blanda ihop till en deg, plasta och låt vila i kylen i ca 20 min.
5. Dela degen i två lika stora bitar, kavla ut till ca 5 mm tjocklek. Om degen fastnar på kaveln så går det att trycka ut degen med händerna till rätt tjocklek. Tryck ut bitar genom att stansa ut med hjälp av små portionsformar 8 cm i diameter. Tryck ut degen i formarna. Grädda mitt i ugnen på 160 grader varmluft i 16-18 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Maräng
6. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven.
7. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en assistent tills marängen är styv och har svalnat.
Montering
8. Spritsa några toppar med citronkräm och maräng på varje kaka. Om citronkrämen är för styv så kan du låta den ligga framme en stund i rumstemperatur. Dekorera med färska hallon och citronmeliss.
Lämna ett svar