Krämig och välsmakande risotto med svamp och sparris, toppad med bresaola, manchego och pinjenötter!
Ingredienser (6 portioner)
- 2-3 msk olivolja
- 1 stor gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 250 g portabellosvamp eller skogschampinjoner (vanliga champinjoner går också bra)
- en bunt sparris, skurna på diagonalen (ca 3 cm långa)
- 4 ½ dl arborioris (risottoris)
- 3 ½ dl vitt vin eller matlagningsvin
- 12 dl vatten
- 4 msk koncentrerad schalottenlökfond
- 2 ½ dl riven parmesan
- salt
- svartpeppar
Tillbehör/”topping”
- 100-150 g manchego
- 100-150 g bresaola
- 1 dl pinjenötter (rostade i torr panna)
- basilika
Gör så här
1. Finhacka lök och vitlök. Skölj och skiva/hacka svampen. Skär upp sparrisen.
2. Värm vatten till buljongen i en kastrull och tillsätt fonden. Håll buljongen varm på plattan.
3. Fräs löken mjuk i olja (ej för hög värme). När löken blivit mjuk tillsätt hackad vitlök.
4. Häll i riset efter någon minut och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset har sugit upp oljan och riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan bättre.
5. Tillsätt svampen.
6. Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt. Låt vinet koka in helt, det ska inte vara någon vätska kvar. Tillsätt sedan buljongen, börja med ca 3 dl och ta sen 1 dl i taget till önskad konsistens. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar riset, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att man rör om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en liten kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på buljongen tar risotton mellan 18 och 23 minuter att göra.
7. När riset kokat ungefär halva tiden tillsätts sparrisen.
8. När risotton börjar bli klar – smaka av – så tillsätts parmesanosten och en skvätt olivolja. Parmesanosten binder ihop krämigheten. Smaka av med salt och peppar.
9. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med bresaola, hyvlad manchego, rostade pinjenötter och lite färsk basilika.
Tips! Du kan byta schalottenlök-fond mot svampfond. Lös upp 3 buljongtärningar av svampfond i 12 dl vatten.
Lämna ett svar