Drömgoda souvlakispett som serveras med ugnsrostad potatis, tzatziki och grillad citron!
Ingredienser (4 portioner)
Souvlaki
- 500 gram fläskfilé
- ½ citron
- 3 msk olivolja
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 1 klyfta vitlök
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 paket grillspett / grillpinnar
Grekisk potatis
- 1 kg delikatesspotatis
- 0,75 dl olivolja
- 2 st citroner
- 2 tsk torkad oregano
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Tzatziki
- 0,75 st gurka
- 3 dl grekisk yoghurt
- 1 klyfta vitlök
- ½ tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- ½ citron
- 1 tsk honung
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Lägg 8 grillspett i blöt
Tzatziki
- Grovriv gurkan och krama ur vätskan med händerna. Blanda den rivna gurkan med yoghurt, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
- Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och honung. Blanda runt och ställ svalt.
Souvlaki
- Putsa och skär fläskfilén i kuber. Blanda citronsaft, olivolja, oregano, timjan, pressad vitlök, salt och peppar i en bunke.
- Blanda ner köttet i marinaden och låt stå minst 30 min, men gärna i kylen över natten.
Grekisk potatis
- Tvätta och halvera potatisen och lägg den på en plåt.
- Halvera citroner och lägg med snittytan uppåt på plåten. Ringla över olivolja och krydda med oregano, salt och peppar.
- Blanda runt och rosta potatisen och citronerna i mitten av ugnen i ca 30-40 min.
Tillagning
- Trä upp köttet på spetten. Grilla spetten på utegrill eller i grillpanna. Låt köttet få fin yta och lägg sedan spetten på indirekt värme på grillen eller sänk värmen i pannan och låt köttet bli klart.
- Pressa saften från de grillade citronerna över potatisen och servera med souvlaki, tzatziki och en grekisk sallad.
Lämna ett svar