Fläskfilé inbakad i smördeg med bacon, färskost, vitlök och örter.
Ingredienser (4 port)
- 1 fläskfilé, 600–700 g
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 ½ paket bacon
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g färskost med vitlök och örter
- 2 msk finhackad persilja
- 2 msk finhackad timjan
- 1 paket kyld smördeg, 250 g
- 1 dl riven lagrad ost, t ex Västerbotten
Pensling
- 1 äggula
Rödvinssås
- 2 schalottenlökar
- 3 dl rödvin (riktigt vin, inte matlagningsvin)
- 1 dl vatten
- 4–5 msk koncentrerad kalvfond
- 2 msk tomatpuré
- 1 krm svartpeppar
- 2–3 tsk maizenamjöl (majsstärkelse)
- färsk timjan
Servering
- potatisgratäng
- cocktailtomater
- sockerärter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°
2. Putsa köttet, salta och peppra runt om. Linda baconskivorna runt köttet och bryn hela filén med baconskivorna i smör i stekpanna tills baconet fått fin färg. Låt filén svalna.
3. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Blanda färskost, persilja och timjan. Rulla ut smördegen. Placera fläskfilén en bit in på smördegen och bred ut färskostblandningen på köttet. Strö ut vitlöksskivor och riven ost intill köttet. Rulla samman degen runt köttet och fäst skarvarna ordentligt. Pensla smördegen med äggula.
4. Placera köttet med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 70°. Låt vila i ca 15 min innan du skär upp köttet i skivor. Om du inte låter paketet vila så är risken att det faller ihop.
5. Rödvinssås: Skala och finhacka lökarna. Koka lök tillsammans med vin, vatten, fond, tomatpuré och peppar i ca 10 min. Lös upp majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt allt få ett uppkok. Hacka lite färsk timjan och vänd ner i såsen strax före servering.
5. Lägg cocktailtomater i ugnen ca 10 min. Servera tomaterna och lättkokta sockerärter samt potatisgratäng till köttet.
Lämna ett svar