Salsa brava är en traditionell spansk tomatbaserad sås som passar perfekt till potatisen på tapasbordet (Patatas bravas!) Du har säkert smakat den på någon semester tidigare? Den finns i många varianter beroende på var du befinner dig i Spanien. Enkel att göra och mycket smak! Tapas bonaza!
Ingredienser (4 portioner)
- 2 mellanstora lökar eller 1 stor lök
- 2-3 vitlöksklyftor, hackade eller pressade
- 2 st röd chilifrukt, finhackad
- paprikapulver (rökt)
- 1 burk krossade eller passerade tomater
- 1 dl mandel, finhackad
- salt
- peppar
- olivolja
Gör så här
1. Skär lök i lagom stora bitar (det behöver inte vara jättesmått då allt ska mixas senare).
2. Hacka eller pressa vitlöken.
3. Häll upp olivolja i en panna eller kastrull på medelvärme. Lägg i lök och vitlök. Strö på salt och röd chili. Strö på paprikapulver. Stek inte för länge så paprikan blir bränd. Tillsätt krossade tomater.
4. Låt koka ihop 15 minuter.
5. Håll i blandningen i en mixer och mixa ihop. Servera direkt eller förvara i kyl eller frys.
[…] Tips! Du kan också servera potatisen med Salsa Brava. […]