Krämig och vackert solgul saffransrisotto med smak av parmesan! Servera den med chili- och vitlöksfrästa scampi och du har en säker middagsfavorit!
Ingredienser (4 portioner)
Risotto
- 4 dl arborioris
- en klick smör
- 2 st schalottenlökar eller en gul lök
- 1 påse saffran (½ gram)
- ca 1 liter vatten
- 2 ½ kycklingbuljongtärning
- 2 dl vitt vin (matlagningsvin fungerar bra)
- 1 ½ dl riven parmesan
- svartpeppar
- salt (salta inte före parmesanen är i)
Chili- och vitlöksfrästa scampi
- 500 g scampi
- 1 röd chili
- 4 vitlöksklyftor
- olja (att steka i)
- en klick smör
- flingsalt
- färsk persilja
Gör så här
- Förbered alla ingredienser (tina räkorna, hacka lök, riv parmesan, finhacka chili osv.)
- Lös buljongtärningarna i hett vatten. Håll buljongen varm på plattan.
- Stek schalottenlök mjuk, i en klick smör, på låg värme i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.
- Häll i ris och saffran i kastrullen och stek allt glansigt under 2 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan (buljongen) bättre.
- Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt.
- Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sedan 1 dl i taget. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar risotton, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att röra om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett litet tuggmotstånd. Från det att du häller på den första buljongen tar risotton mellan 18 och 23 minuter att göra. Smaka av mot slutet.
- När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om ordentligt tills den smält. Tillsätt salt om det behövs.
- När risotton börjar bli klar är det dags att fräsa på räkorna. Fräs chili och vitlök i olja. Öka på värmen och lägg i räkorna och en klick smör. Fräs och rör om.
- Lägg upp på ett fat och få med alla bitar chili och vitlök från pannan. Strö lite flingsalt och färsk persilja över. Smaka eventuellt av med salt och peppar om det behövs.
Lämna ett svar