Krämig och mustig risotto med portabellosvamp! En god risotto behöver inte massa olika ingredienser. Här med en bas av svampbuljong toppad med vitlöksstekt portabellosvamp. En perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Låt den vila någon minut innan servering så blir den extra god!
Ingredienser (6 portioner)
- 8 stora portabellosvampar
- 6 st vitlöksklyftor
- 3-4 msk smör
- 1-2 msk olivolja
- 3 st normalstora schalottenlökar
- 4 ½ dl arborioris
- 3 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
- 1,2 dl vatten
- 2 ½ svampbuljongtärningar
- 2 dl + 1 dl riven parmesanost (till servering)
- salt och svartpeppar
- ev. persilja (till garnering)
Gör så här
- Värm vatten till buljongen i en kastrull och lös upp buljongtärningarna.
- Hacka schalottenlökarna fint och skiva champinjonerna.
- Smält smör i en kastrull och fräs schalottenlöken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan bättre.
- Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sen 1 dl i taget till önskad konsistens. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar riset, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att man rör om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på buljongen tar risotton mellan 17 och 22 minuter att göra.
- När risotton har kokat ungefär halva tiden, stek hälften av champinjonskivorna i smör och vitlök och blanda ned i risotton.
- När risotton är klar tas den bort från plattan och 1-2 msk olivolja och parmesanosten vänds ner. Smaka av med salt och peppar.
- Låt risotto vila någon minut medan du steker kvarvarande champinjoner i vitlök.
- Toppa din risotto med vitlöksfräst svamp, parmesan och ev. lite persilja
Lämna ett svar