Magisk risotto med chili- och vitlöksfrästa scampi! En fantastisk god risotto som kommer att göra succé på middagsbordet. Receptet är anpassat efter sex portioner så ingen behöver vara utan…
Ingredienser (6 portioner)
Risotto
- 1-2 msk olivolja
- 3 st schalottenlökar
- 2 ½ fiskbuljongtärning
- 4 ½ dl arborioris
- 3 ½ dl vitt vin (matlagningsvin fungerar bra)
- 12 dl vatten
- 2 ½ dl riven parmesan
- salt och svartpeppar
- 2 vitlöksklyftor
- ett knippe sparris (ca 10 st)
Chili- och vitlöksfrästa scampi
- 500-600 g scampi
- 2 röda chili
- 4 vitlöksklyftor
- 10-12 körsbärstomater, delade i halvor
- 2 dl vitt vin
- Olivolja
- flingsalt och svartpeppar
Gör så här
- Förbered alla ingredienser (tina räkorna, hacka lök, skär upp sparris i tredjedelar, riv parmesan, finhacka chili osv.)
- Lös buljongtärningarna i hett vatten. Håll buljongen varm på plattan.
- Fräs schalottenlök och vitlök fint på låg värme i olivolja i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.
- Häll i riset i kastrullen och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan (buljongen) bättre.
- Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt.
- Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sedan 1 dl i taget. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar risotton, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att röra om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett litet tuggmotstånd. Från det att du häller på den första buljongen tar risotton mellan 18 och 23 minuter att göra. Smaka av mot slutet.
- Fräs sparrisbitarna i olivolja och flingsalt i en stekpanna en kort stund. Häll över sparrisbitarna i risotton (spara ev. några till garnering)
- När risotton börjar bli klar är det dags att fräsa på räkorna. Fräs chili och vitlök i olivolja. Tillsätt räkorna och vänd runt tills de får färg. Tillsätt tomaterna och häll på vinet. Låt puttra 2-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om tills den smält. Blanda ner räkorna (spar några till garnering) och rör om så att räkorna får lite värme och kärlek.
- Smaksätt med salt och peppar.
Serveras förslagsvis med aioli.
Lämna ett svar