En underbar italiensk risotto toppad med svamp, sparris och bacon. En perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Servera gärna med mozzarella och tomat. Voila!
Ingredienser (4 portioner)
- 4 dl Arborioris
- 250 g champinjoner (eller annan svamp, t ex Karl-Johan eller kantareller)
- en bunt sparris, skurna på diagonalen (ca 3 cm långa)
- 1 stor gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor
- ca 7 dl buljong
- ca 3 dl vitt vin
- 2 msk olivolja
- 1 dl riven parmesanost
- salt och svartpeppar
- 3 paket bacon
- en näve persilja, finhackad
- en näve basilika, finhackad
- ruccola
Gör så här
- Värm vatten till buljongen i en kastrull och lös upp buljongtärningarna.
- Hacka schalottenlökarna fint.
- Smält smör i en kastrull och fräs vitlök och schalottenlök mjukt. Häll i riset efter någon minut och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan bättre.
- Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sen 1 dl i taget till önskad konsistens. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll gärna buljongen varm på plattan medan du kokar riset, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att man rör om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på buljongen tar risotton mellan 17 och 22 minuter att göra.
- Tillsätt sparris när du kokat risotton halvvägs.
- Stek champinjoner i olja och ev. lite vitlök.
- Klipp bacon i småbitar och stek tills det blir frasigt.
- När risotton är klar tas den bort från plattan och 1-2 msk olivolja och parmesanosten vänds ner. Smaka av med salt och peppar.
- Strö över svamp, bacon, persilja och basilika precis innan servering. Servera med lite ruccola som topping
Lämna ett svar