Risotto med räkor, vitt vin, sparris och parmesan. En riktigt lyxig risotto med bra smak som passar både till vardag och helg. Viktigt med ett bra ris, till risotto använder jag nästan alltid arborioris som har lite större gryn som avger mer stärkelse vilket gör risotton mer krämig. Och du…glöm inte aiolin…
Ingredienser (4 portioner)
- 2 st schalottenlökar
- 1 st vitlöksklyftor
- 2 st fiskbuljongstärningar
- 9 dl vatten
- 3 dl vitt vin (matlagningsvin fungerar bra)
- 1 ½ dl riven parmesan
- 4 dl aborioris
- 500 g räkor
- 6-8 st sparris
- salt
- peppar
Så här gör du
- Skala räkorna och lägg åt sidan.
- Lös buljongtärningarna i hett vatten.
- Hacka schalottenlök och vitlök fint och skär sparris i mindre bitar och fräs på låg värme i olivolja i en kastrull tills att löken blivit mjuk och glansig.
- Häll i riset i kastrullen och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan (buljongen) bättre.
- Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt.
- Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sedan 1 dl i taget. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll buljongen varm på plattan medan du kokar risotton, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att röra om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på den första buljongen tar risotton mellan 18 och 23 minuter att göra.
- När all buljong är tillsatt häll ner parmesan och rör om tills den smält. Blanda ner räkorna och rör om ett par minuter så att räkorna får lite värme och kärlek.
- Smaksätt med salt och peppar. Garnera eventuellt med några extra räkor.
Servera med aioli.
Lämna ett svar