Poké bowl med lax, avokado och mango! Poké bowl, vacker och smakrik husmanskost från Hawaii, med japanska smaker! Här med lax, avokado, mango, edamamebönor, groddar och en chilimajjo med sting!
Ingredienser (2 portioner)
- 1 ½ dl sushiris
- 300 g lax (Salma eller Fröya, kan ätas som den är)
- 2 tsk sesamolja
- 2 tsk japansk soja
- 1 dl mangotärningar (frysta funkar utmärkt)
- ½ gurka
- 1 dl edamamebönor
- 1 avokado
- 1 finstrimlad salladslök
- groddar eller ärtskott
Sushi-su
- 1 dl risvinäger
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk salt
Srirachamajjo
- 1 dl majonnäs (gärna Hellmans)
- ½ – ¾ msk srirachasås
- ½ – 1 tsk japansk soja
- 1 tsk flytande honung
Topping
- Rostade sesamfrön (svarta och vita)
- 1 lime
Gör så här
- Börja med sushi-su. Värm upp risvinäger, strösocker och salt i en kastrull på medelvärme. Värm upp sakta och rör om tills sockret har löst sig. Låt svalna.
- Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
- Skär laxen i lagom stora tärningar och lägg i en skål. Blanda med sojan och sesamoljan och ställ svalt.
- Lägg edamamebönor och tinade mangotärningar i en skål.
- Gröp ur avokadon försiktigt med en sked, skär snyggt i tunna skivor.
- Hyvla gurkan tunt och strimla salladslöken.
- Torrosta vita och svarta sesamfrön i en panna. Var försiktig så att det inte bränns.
- Gör srirachamajjon: blanda majonnäs, sriracha, soja och honung. Smaka av och balansera för rätt hetta. Lägg i en spritspåse eller pipflaska.
- Dressa det avsvalnade riset med sushi-su.
- Bygg dina två bowls:
- Lägg riset i botten på två skålar.
- Lägg på edamamebönor, mango, lax, hyvlad gurka, groddar/ärtskott. Toppa med finstrimlad salladslök och sesamfrön.
- Ringla/spritsa över srirachamajjo. Servera med 1-2 limeklyftor.
Lämna ett svar