Ljuvlig plankstek med ryggbiff, duchessepotatis, baconlindade haricots verts, tomathalva med persilja, lökringar och bearnaisesås…
Ingredienser (4 portioner)
- Ryggbiff ca 800 g (fyra skivor á 200 g)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk smör
- 100-150 g haricots verts
- 4 skivor bacon
- 2 stora tomater
- 1 tsk olivolja
- 12 lökringar
- Bearnaisesås
Duchessepotatis
- 1 kg mjölig potatis
- ½ dl vispgrädde
- ½ dl mjölk
- 3 msk smör
- 2 äggulor
- ½ dl västerbottenost, riven
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här
1. Skär ryggbiffen i skivor 1,5-2 cm. Banka ut den något så att skivorna blir plattare. Lägg köttet mellan två skärbrädor och banka ut med en hammare eller liknande. Lägg köttskivorna på bakplåtspapper i rumstemperatur. Salta och peppra.
2. Skala potatisen och koka den i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör ned grädde, mjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos. Rör i ägg och ost och krydda med salt och peppar. För över moset till en spritspåse.
3. Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen, låt svalna. Ta 4-5 haricots verts och linda en baconskiva runt om. Bryn dem i stekpanna tills baconet fått fin färg.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt på fritösen (för lökringarna).
5. Bryn köttet hastigt i smör på hög värme i en stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida. Stek inte för länge, eftersom köttet ska vara inne i ugnen också. Låt köttet vila under folie ca 10 min.
5. Spritsa moset runt om på plankan. Lägg köttbiten i mitten. Lägg bönknyten på köttet eller bredvid på plankan. Halvera tomaterna och lägg en halva i plankans urgröpning. Strö över persilja på tomaten. Ringla olja över tomat och haricots verts och ställ in plankorna högt i ugnen. Låt stå till potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min.
6. Fritera lökringarna strax innan plankorna börjar bli klara.
7. Ta ut plankorna, lägg på tre lökringar på varje och skeda bearnaise över köttet.
8. Servera genast.
Lämna ett svar