Härligt frasig pizza med smakrik tomatsås, salami, mozzarella och gorgonzola! Toppa med lite färsk basilika!
Finns det något bättre än hemmagjord pizza? Det bästa är naturligtvis om du gör degen själv, men det går också utmärkt att köpa färdig pizzadeg. I så fall rekommenderar jag Pop! Bakerys ”surdegspizzadeg” (grön påse). Eller varför inte köpa färdigjäst pizzadeg av din lokala pizzabagare. De flesta säljer, brukar kosta 10-15 kr/deg.
Här hittar du det bästa receptet på hemmagjord pizzadeg
Det bästa resultatet uppnås om du har pizzastål eller pizzasten.
Om du inte har sten eller stål: Kör ugnen på 230 grader över- / undervärme, alternativt ”pizzaläge” på nyare ugnar. Sätt in en upp-och-ned-vänd plåt mitt i ugnen. Låt plåten bli varm en stund. För in pizzan på den varma plåten med en pizzaspade, ta ut den när pizzan fått fin färg och fått knaprig botten och frasiga kanter.
Ingredienser (4 pizzor)
- 4 färdiga pizzabollar alternativt färdigköpt pizzadeg
- tomatsås (Muttis pizzasås på konserv är den bästa om du inte orkar göra egen)
- 20-24 skivor salami (tunt skivade)
- 200-300 g gorgonzola
- 500 g mozzarella
- basilika
- ev. några halverade tomatskivor på varje pizza
Gör så här
- Baka ut pizzadegen, försök att göra den så tunn som möjligt.
- Fördela ut tomatsås med en sked så jämnt som möjligt över pizzan. Dra inte ut såsen ända ut till kanten.
- Fördela ut små klickar av gorgonzola och lägg sedan på riven mozzarella.
- Fördela ut tomatskivor om du vill ha det på pizzan.
- Toppa med tunna skivor salami.
- Skicka in pizzan i ugnen med en pizza-spade.
- När pizzan är klar i ugnen, toppa med basilika.
[…] Löjromspizza Pizza med tryffelsalami och manchego Bruschettapizza Pizza med chévre och valnötter Pizza med salami och gorgonzola Oxfilépizza […]