En riktigt lyxig pizza med oxfilé, kantareller, kryddsmör och pinjenötter!
Finns det något bättre än hemmagjord pizza? Det bästa är naturligtvis om du gör degen själv, men det går också utmärkt att köpa färdig pizzadeg. I så fall rekommenderar jag Pop! Bakerys ”surdegspizzadeg” (grön påse). Eller varför inte köpa färdigjäst pizzadeg av din lokala pizzabagare. De flesta säljer, brukar kosta 10-15 kr/deg.
Här hittar du det bästa receptet på hemmagjord pizzadeg
Det bästa resultatet uppnås om du har pizzastål eller pizzasten.
Om du inte har sten eller stål: Kör ugnen på 230 grader över- / undervärme, alternativt ”pizzaläge” på nyare ugnar. Sätt in en upp-och-ned-vänd plåt mitt i ugnen. Låt plåten bli varm en stund. För in pizzan på den varma plåten med en pizzaspade, ta ut den när pizzan fått fin färg och fått knaprig botten och frasiga kanter.
Ingredienser (4 pizzor)
- 4 färdiga pizzabollar alternativt färdigköpt pizzadeg
- tomatsås (Muttis pizzasås på konserv är den bästa om du inte orkar göra egen
- 4-6 dl riven pizzaost (1-1½ dl/pizza) gärna någon smakrik ost, t ex Wästgöta Kloster
- 25-30 skivor oxfilé, tillagad
- ca 6 dl kantareller
- 1 påse ruccola (65 g)
- pinjenötter, rostade
- svartpeppar
- 2 st rödlökar, skivade
Kryddsmör
- 400 g smör, rumstempererat
- salt
- 2 tsk citronsaft
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 dl finhackad persilja
- chili flakes
Gör så här
- Börja med kryddsmöret: vispa smöret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt salt och citronsaft, blanda i vitlök och persilja. Spritsa ut kryddsmöret på bakplåtspapper eller forma det till en rulle i fuktat smörpapper. Låt stelna i kylskåp minst 1 timme. Lägg i rumstemperatur ca 10 minuter före serveringen. Om du inte har spritsat ut smöret, skär det i slantar. Garnera med chiliflingor.
- Baka ut pizzadegen, försök att göra den så tunn som möjligt.
- Fördela ut tomatsås med en sked så jämnt som möjligt över pizzan. Dra inte ut såsen ända ut till kanten.
- Strö över osten.
- Skicka in pizzan i ugnen med en pizza-spade.
- Skiva den grillade oxfilén. Skiva och fräs kantarellerna knapriga i smöret, 5-8 minuter.
- När pizzan är klar i ugnen, toppa den med oxfilén, kantareller, kryddsmör, ruccola, rostade pinjenötter och rödlöksringar. Peppra.
[…] och manchego Bruschettapizza Pizza med chévre och valnötter Pizza med salami och gorgonzola Oxfilépizza […]