Patatas bravas är en populär tapasrätt som härstammar från Madridregionen. En av grundstenarna på tapasbordet! Rätten består av friterade potatisbitar och serveras oftast med en het sås (t ex Salsa Brava) eller aioli. Enkelt men fantastiskt gott!
Ingredienser (4 portioner)
- 10 medelstora eller stora potatisar
Aioli
- 3–4 klyftor vitlök, pressade
- 1 tsk salt
- 2 äggulor
- 2,5 dl olivolja, extra virgin
- 1–2 msk citronjuice, färskpressad
Gör så här
Aioli
OBS! Ta fram ingredienserna i god tid innan så allt hinner få samma temperatur, annars kan aiolin skära sig.
1. Vispa ihop vitlök, salt och äggulor till ett skum.
2. Vispa sedan ner, lite i taget, olivoljan – tills allt är invispat i aiolin.
3. Smaka av med citronjuice och ev. mer salt.
Potatis
1. Skär upp potatisen på längden i fyra delar, sedan skär varje del i tre bitar.
2. Förkoka sedan potatisen i salt vatten 10 minuter. Låt potatisen torka.
3. Lägg sedan potatisen i olja i en kastrull eller i en fritös. Låt potatisen friteras i cirka 5-7 minuter eller tills den är gyllenbrun.
4. Lägg potatisen på papper för att bli av med överflödig olja.
5. Häll på aioli på potatisen eller servera aiolin bredvid.
Tips!
Du kan också servera potatisen med Salsa Brava.
[…] Här hittar du recept på Patatas Bravas […]