En enklare variant av lasagne, ostgratinerade stubbar med färska lasagneplattor, tomatsås och nötfärs…
Ingredienser (4 portioner)
Pastastubbar
- 400 gram färska lasagneplattor
- 1 st rödlök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 500 gram nötfärs
- ½ msk torkad timjan
- 200 gram krossade tomater
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 msk tomatpuré
- ½ msk soja
- 0,75 tsk salt
- 3 krm svartpeppar, malen
- 50 gram färsk bladspenat
- 50 gram parmesan (Grana Padano)
Tomatsås
- 200 gram krossade tomater
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 msk fryst eller färsk basilika
- 2 msk olivolja
- salt, efter smak
- svartpeppar efter smak
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Gör tomatsåsen: mixa ihop krossade tomater, balsamvinäger, basilika och olja med hjälp av en stavmixer. Krydda med en nypa salt och peppar. Ställ åt sidan.
3. Lägg lasagneplattorna i blöt så blir det lättare att rulla dem.
4. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen tills den är genomstekt. Tillsätt lök och fräs ytterligare några minuter.
5. Tillsätt timjan, krossade tomater, balsamvinäger, tomatpuré, soja, salt och peppar. Låt såsen puttra ihop 5 min. Tillsätt sedan sköljd bladspenat, blanda om och smaka av. Krydda eventuellt med mer salt och peppar.
6. Ta fram en ugnsfast form och ringla lite olivolja i botten. Häll av vattnet från lasagneplattorna. Lägg ut några lasagneplattor i taget på en ren skärbräda. Lägg ca 2 msk köttfärsfyllning i ena änden av varje platta och rulla ihop. Skär varje rulle på mitten och ställ dem upp i formen. Gör på samma sätt med resten av lasagneplattorna.
7. Häll tomatsåsen över pastastubbarna och riv osten över. Gratinera i ugn ca 15 min.
8. Servera pastastubbarna tillsammans med en sallad.
[…] Inlägget hittar du här […]