Härligt frasiga och saftiga scampi som är panerade med panko, ”japanskt ströbröd”, som friteras gyllenbruna. Serveras på tortillabröd med mangosallad, chilimajonnäs och guacamole! Använd MSC-märkta räkor så kan du njuta med rent samvete. Mums!
Ingredienser (4 port)
- 28-30 scampi/jätteräkor utan skal (ca 7-8 per person)
- 2-3 ägg, uppvispat
- 2 dl vetemjöl
- 3-4 dl panko
- 4-5 dl rapsolja eller matolja att fritera i eller fritös
Mangosallad
- 2 paket (200 g) fryst mango, tärnad
- ½ pressad lime
- ½ röd chili, finstrimlad
- ½ kruka färsk koriander, hackad
- salt
Chilimajonnäs
- 2 dl Hellmans majonnäs
- ½-1 msk srirachasås
- salt
Guacamole
- ½ röd chili, finstrimlad
- ½ tomat
- 2-3 avokado
- 2-3 tsk färskpressad limesaft
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- hackad koriander efter smak
- svartpeppar
Tillbehör
- små mjuka tortillas (8-12 st)
- limeklyftor
- koriander
Gör så här
- Tina räkorna, ta bort eventuellt skal (från svansen).
- Mät upp mjöl, ägg och panko och i tre olika skålar. Vispa upp äggen.
- Doppa räkorna först i mjöl, sedan i äggen och till sist i pankoströbrödet. Lägg på ett fat tills alla är klara.
Mangosallad
- Skär mangon i tärningar eller häll upp de frysta i en skål för att tina.
- Finstrimla/finhacka i chili.
- Hacka i koriander och pressa över lime. Salta och smaka av – ställ i kylen.
Guacamole
- Finhacka chilin och kärna ur tomaten. Kärna och gröp ur avokadorna och hacka dem i en bunke.
- Tillsätt limesaft och chili med avokadon och tomaterna. Rör runt.
- Riv ner/pressa vitlöken och smaka av med salt och svartpeppar.
- Hacka koriander fint, blanda i efter smak och blanda runt guacamolen med olivoljan. Ställ svalt med plast över.
Chilimajonnäs
- Blanda samman Hellmans majonnäs med srirachasåsen. Rör i srirachasåsen lite i taget och smaka av så att du får rätt hetta.
- Smaka av med salt och ställ svalt.
Fritera räkorna
- Mät upp olja i en kastrull, hetta upp till 170-180 grader eller ställ in fritösen.
- Fritera räkorna tills pankoströbrödet blir gyllene, mellan 1,30 och 2 minuter räcker för att räkorna skall bli klara.
- Lägg upp räkorna på hushållspapper och salta rikligt direkt. Förvara gärna räkorna i ugnen på 60 grader så behåller de både värme och krispighet. Fritera resten av räkorna.
Servering
Servera den nyfriterade scampin på mjuka tacoskal tillsammans med mangosallad, guacamole och chiliimajonnäs toppat med lite koriander och en limeklyfta.
Lämna ett svar