Pad thai gai är en klassisk thailändsk nudelrätt, här med kyckling. Släpp loss dofter av det thailändska köket vid middagsbordet.
Ingredienser (3-4 portioner)
Sås
- 1 ½ dl vatten
- 2 msk tamarindpuré
- 1 ½ msk fisksås
- 1 ½ msk japansk soja
- ½ dl ostronsås
- saften av ½ lime
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk rörsocker eller strösocker
- 1 röd chili, finhackad
- 1 msk koriander, finhackad
Övrigt
- 300 g risnudlar (gärna breda)
- 3 kycklingfiléer
- 3 msk matolja eller rapsolja
- 1 gul lök, strimlad
- 2 st ägg
- 1 salladslök
Garnering/tillbehör
- Jordnötter, finhackade
- Limeklyftor
- Koriander
- Chiliflakes
Gör så här
- Börja med att blötlägga risnudlarna i ljummet vatten ca 25 min. Det går även bra att förkoka nudlarna 4-5 min för att sedan lägga dem i kallt vatten och låta rinna av i sil.
- Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan.
- Strimla kycklingen. Skiva lök och salladslök. Finhacka jordnötterna.
- Hetta upp olja i en wokpanna eller stekpanna. Stek kycklingen tills de får lite färg. Vänd i gul lök. Tillsätt mer olja om det känns torrt.
- Skjut kycklingen och lök åt sidan i pannan och knäck i äggen, stek äggen under omrörning tills du får som en äggröra. Blanda sedan äggröran med kyckling och lök.
- Sila av nudlarna ordentligt och vänd ner i pannan, häll över såsen och blanda allting ordentligt. Stek nudlarna under omrörning tills de mjuknar. Om nudlarna känns för hårda – lägg på ett lock på stekpannan och låt nudlarna ångas långsamt några minuter tills de mjuknar.
- Rör om och smaka av, tillsätt eventuellt mer soja, fisksås, ostronsås eller socker.
- Vänd ned salladslök. Vänd även ned finhackade jordnötter (du kan också vänta med jordnötterna till servering/garnering.
- Servera med lime, chiliflakes och koriander
Lämna ett svar