Lyxa till det med en pasta med oxfilé till helg eller vardag. Fungerar även utmärkt med fläskfilé om man vill vara snällare mot plånboken!
Ingredienser (4 portioner)
- 500 g fettuccine eller tagliatelle (gärna färsk)
- 350-400 g oxfilé
- 150 g ostronskivling eller kantareller
- 200 g champinjoner
- 1 schalottenlök
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 dl grädde
- ½ dl creme fraiche
- 1 ½ msk oxfond
- 1 msk hackad färsk timjan
- 1-2 tsk sweet chili
- salt och peppar
- riven parmesan
- färsk bladpersilja
- 2-3 tomater
- ruccola
Gör så här
1. Lägg fram oxfilén ca en timme innan så att köttet får vila och uppnå rumstemperatur.
2. Hacka timjan, skiva champinjoner och sära på ostronskivlingarna.
3. Skär köttet i mindre strimlor, bryn i het stekpanna en kort stund. Inte för länge, bara så att köttet får lite stekyta (köttet ska puttra ihop med de andra ingredienserna senare). Salta och peppra, lägg åt sidan.
4. Fräs ostronskivling eller kantareller i en het panna, lägg i en klick smör och salta och peppra. Lägg åt sidan.
5. Fräs champinjoner på samma sätt som ovan. Lägg åt sidan.
6. Skär schalottenlök, rödlök och vitlök, fräs ihop i en panna och lägg åt sidan.
7. Koka upp vatten till pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Koka pastan. Jag använder gärna färsk fettucine som oftast har en koktid på 4-5 min. Jag kokar den i nästan 4 min för att få den lite ”al dente” (pastan ska blandas med övriga ingredienser senare).
8. Använd en kastrull och häll i grädde, creme fraiche, oxfond, sweet chili och krydda med salt och peppar. Låt det puttra ihop och häll sedan i svamp, timjan, lökblandning och kött. Vill du ha lite sötma så lägg till lite flytande honung efter smak.
9. Blanda pastan med köttblandningen ordentligt och låt småputtra 2-3 minuter. Späd med mer grädde om det behövs. Smaka av och krydda mer om det behövs.
10. Servera pastan med rivan parmesan, bladpersilja, klyftade tomater och ruccola.
Lämna ett svar