Fluffig mousse på mörk choklad som serveras med rostade hasselnötter och vaniljgrädde!
Ingredienser (5-6 portioner)
Chokladmousse
- 200 g mörk choklad (eller samma mängd ”vanlig” choklad om du vill ha en ljusare mousse)
- 4 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 1 ägg
- ½ dl socker
- ½ dl vatten
- 1 gelatinblad
- rostade hasselnötter, hackade
Vaniljchantilly (vaniljgrädde)
- 3 dl vispgrädde
- ½ dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker eller ¼ msk vaniljextrakt
Gör så här
Chokladmousse
- Hacka mörk choklad och lägg i en bunke och smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
- Vispa grädden till dess att det bildas lätta toppar när du lyfter vispen. Ställ åt sidan.
- Blanda äggula och ägg i en bunke och vispa upp till ett skum på maximal hastighet.
- Koka upp vatten och socker i en kastrull i 1-2 minuter. Häll sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle under konstant vispning. Fortsätt att vispa tills blandningen har nått rumstemperatur.
- Plocka upp gelatinbladet ur vattnet och smält det försiktigt i en liten kastrull. När det har löst upp sig och blivit till vätska, häll det i äggskummet och blanda.
- Vänd därefter ner den ljumna chokladen. Avsluta med att vända i grädden.
- Fyll i önskade glas (5-6 st) och låt stå i minst 2 timmar i kylen. Det är lättast att fylla glasen med moussen i en spritspåse.
Vaniljchantilly
Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till fluffig konsistens. Fyll grädden i en spritspåse.
Garnering
Toppa chokladmoussen med vaniljchantilly och rostade hasselnötter.
Lämna ett svar