Marinerad fläskfilé och en somrig sallad med färskpotatis, rädisor och sparris. Toppas med ett vispat brynt smör!
Ingredienser (4 portioner)
Fläskfilé
- 700 g fläskfilé
- 3 msk olivolja
- 2 msk soja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk honung flytande
- 1 krm salt
- 3 krm svartpeppar malen
- 1 msk olivolja
- 1 msk Mat och Bak-smör
Färskpotatissallad
- 500 g färskpotatis
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar malen
- 2 msk olivolja
- 100 g rädisor
- 250 g sparris färsk
- 0.5 st kruka färsk basilika
- 0.5 st romansallat
Vispat brynt smör
- 125 g Mat och Bak-smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispat brynt smör: smält smöret i en kastrull. Låt smöret bubbla upp ordentligt. Sväng runt kastrullen några gånger så att värmen fördelas jämnt. Efter 1-2 minuter börjar smöret färgas gyllenbrunt. Dra kastrullen åt sidan när smöret blir stilla och doftar nötaktigt. Var försiktig så att smöret inte bränns vid. Häll över smöret i en skål och sätt in i kylen ca 1 timme tills smöret har stelnat.
3. Fläskfilé: blanda ihop olja, soja, balsamvinäger och honung i en stor skål. Skär köttet i skivor och lägg ner i marinaden. Låt dem marineras så länge du har tid.
4. Färskpotatissallad: Skölj och dela potatisen på mitten och lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra efter smak och tillsätt olja. Sätt in i ugnen ca 25-30 min tills potatisen har fått fin gyllenbrun färg.
5. Skölj och dela rädisorna på mitten. Skär bort det träiga längst ner på sparrisen och skär dem sedan i 3 bitar. Skölj och grovhacka basilikan. Ta ut den rostade potatisen och tillsätt rädisor, sparris, basilika och en till skvätt olja. Blanda om och sätt in i ugnen 5 min. Skölj och skär salladen i grova strimlor och tillsätt till de rostade grönsakerna vid servering.
6. Fläskfilé: ta upp köttet ur marinaden och salta och peppra köttet på båda sidor. Stek köttet i en varm panna på båda sidor ca 4-5 min eller grilla på utegrillen.
7. Vispat brynt smör: Ta ut smöret ur kylen och vispa det med en elvisp så att det blir lite luftigt.
Servera fläskfilén med rostad färskpotatissallad och vispat brynt smör.
Lämna ett svar