En klassisk smörgåstårta passar lika bra till festbuffén som till påsk eller midsommar. Här en traditionell smörgåstårta i flera lager, toppad med gravad lax, räkor och rom. Gör gärna tårtan en dag i förväg så blir den extra saftig.
Ingredienser (12 portioner)
Bottenlager
- 180 gram herrgårdsost
- 12 skivor formfranska
- 1 dl majonnäs
- 2 dl crème fraîche
- 100 gram bredbar leverpastej
- 350 gram Mimosasallad
Mittenlager
- 100 gram crabsticks
- 100 gram räkor, skalade
- 4 st ägg
- 1 dl majonnäs
- 2 dl crème fraîche
- 12 skivor formfranska
- 40 gram stenbitsrom, röd
Topplager/garnering
- ½ kruka dill
- 12 skivor formfranska
- 2 dl crème fraîche
- 1 citron
- ½ gurka
- 80 gram stenbitsrom, svart
- 80 gram stenbitsrom, röd
- 1 dl majonnäs
- 200 gram räkor, skalade
- 200 gram lax, gravad
- en påse bladspenat
Gör så här
Bottenlager:
- Skär bort ytterkanterna på formbrödsskivorna och placera ut dem i en rektangel (4 x 3).
- Bred leverpastej över brödskivorna i ett tunt, jämt lager.
- Blanda ihop crème fraîche och majonnäs och täck över hela.
- Bred sedan över mimosasalladen och avsluta med att täcka fyllningen med ostskivor.
Mittenlager:
- Koka äggen så att de blir hårdkokta.
- Lägg på ett nytt lager med formbröd på samma sätt som bottenlagret.
- Blanda crème fraîche, majonnäs, ägg, stenbitsrom och hackade crabsticks i en röra och bred ut på formbrödet.
- Strö över räkorna.
Topplager/garnering:
- Lägg på ytterligare ett lager med formbröd och blanda ihop crème fraîche och majonnäs.
- Täck hela tårtan med blandningen, även på sidorna.
- Garnera sidorna med bladspenat. Garnera sedan ”taket” med lax, räkor, gurka, citronskivor och rom.
Smörgåstårtans dag infaller den 13 november.
Lämna ett svar