Recept på en lyxig fiskgratäng med torsk, spritsat mos och en skaldjursredning med massor av ljuvliga smaker! Passar både till vardag och helg!
Ingredienser (6 portioner)
Potatismos
- 1 kg potatis
- ½ dl grädde
- 2 ägg
- salt och peppar
- 25 g smör
Gratäng
- 6 bitar torskfilé
- 500 g räkor
- 5 dl matlagningsgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl finhackad färsk dill
- ½ citron
- 3 msk mjöl
- 1 fiskbuljongtärning
- 2 msk skaldjursfond
- 25 g smör
- salt och peppar
- några dilkvistar
Gör så här
- Skala potatisen och dela den i halvor. Koka potatisen tills den är genomkokt.
- Mosa sedan potatisen med en potatispress eller en gaffel.
- Häll i grädde, smör och ägg och rör om tills moset får en fluffig konsistens.
- Lägg torskfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra.
- Smält smör i en kastrull. Vispa ned mjöl. Häll i grädde, mjölk, skaldjursfond, buljongtärning, dill och rör om. Låta sjuda tills såsen blir lite tjockare.
- Finhacka hälften av räkorna och rör ned i såsen när den har blivit liter tjockare. Pressa i citron.
- För över moset till en spritspåse och spritsa ut moset i formen, runt om fisken.
- Häll sedan såsen över fisken. Låt gratängen gratineras i mitten ugnen på 220 grader i 30 minuter.
- Garnera med resterande räkor och några dillkvistar.
Smaklig spis!
Lämna ett svar