Laxsida som helsteks i ugn med en smakfull marinad, serveras med en kall romsås, potatis och förslagsvis en härlig grönsallad!
Ingredienser (6 portioner)
- ca 1,5 kg hel laxsida
- 2 msk citronsaft
- 1 ½ tsk spiskummin
- 1 msk soja
- 1 msk örtsalt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk olivolja
- 1 msk rivet citronskal
- 1 dl finhackad dill
- 1 dl finhackad gräslök
- citronskivor
- 1 dl vatten
Romsås
- 4 ½ dl créme fraiche
- 0,75 dl majonnäs
- 1 burk röd stenbitsrom
- 1 rödlök, finhackad
- 1 ½ msk citronsaft
- salt och peppar
Gör så här
- Kall romsås: blanda alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering.
- Lägg laxsidan på dubbla folieark på en ugnsplåt. Vik upp kanterna på foliet så att det bildar en kant (”sarg”) runt laxen. Detta för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut på plåten.
- Blanda citronsaft, spiskummin, soja, örtsalt, peppar och olivolja till en marinad.
- Pensla på marinaden på laxen, strö därefter på citronskal, dill och gräslök.
- Värm ugnen till 180°. Häll vatten (1 dl) runt om laxen, inte på laxen, utan runt om laxen men innanför den förhöjda foliekanten. Vattnet gör så att laxen blir saftig. Toppa med citronskivor.
- Sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 30 min. Håll koll så den inte blir torr, använd en stektermometer och kör den tills den når en innertemperatur på 56 grader.
Servera gärna tillsammans med ugnsrostad potatis med örter.
annica
Hej,
Den här rätten har jag testat och jag ska laga den igen nu i påsk. Så jäkla gott och vilken god sås till med, tack <3
Hälsar annica
Peter Hartzell
Tack snälla, den är riktigt god!