Lax på planka, ett alternativ till den traditionella köttplankan! Passar både till vardag och fest!
Ingredienser (4 plankor/portioner)
- 4 bitar laxfilé (ca 150 g/st)
- 1 kruka dill
- 250 g cocktailtomater
- salt och peppar
- en bunt grön färsk sparris
- ca 150 g skalade räkor
- rapsolja
Duchessemos
- 1 kg mjölig potatis
- 1 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- salt och peppar
Citronsås
- 2 ½ dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- ½ msk koncentrerad hummerfond
- 1-2 msk citronsaft
Gör så här
- Börja med potatisen, skala och koka den mjuk. Lägg potatisen i en bunke och arbeta med sked eller potatiskross så att potatisen blir helt mosad. Blanda ned grädde, äggulor och 2 msk finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Bränn av plankorna i ugnen i ca 5 minuter.
- Olja in plankorna med lite rapsolja och lägg på den tinade laxen. Salta och peppra och ugnsstek laxen i 15 minuter.
- Gör såsen under tiden laxen är i ugnen. Vispa ihop alla ingredienser förutom citronsaften i en kastrull. Koka upp och ta bort från plattan. Smaka av med citronsaft.
- Ta ut plankorna med lax och höj värmen i ugnen till 250 grader.
- Stek sparrisen i olja några minuter.
- Spritsa eller klicka ut moset på plankorna. Dela tomaterna i halvor och fördela ut på plankorna. Fördela 2-3 stekta sparrisar på varje planka. Låt gå i ugnen 5-6 minuter eller tills potatismoset har fått en fin färg.
- Garnera med räkor och dill och ev. sås. Annars kan du servera såsen bredvid.
Lämna ett svar