Lax som serveras med en fräsch asiatisk sallad som toppas med mango, avokado och en fräsch srirachakräm!
Ingredienser (4 portioner)
Lax
- 4–6 laxfiléer á 125 g
- 2 tsk chiliflakes
- 1 tsk flingsalt
- 1 tsk citronpeppar
Asiatisk sallad
- 1 st romansallad
- ½ st gurka
- 1 st färsk mango eller fryst mango i bitar
- 150 gram sockerärtor
- 75 gram salladslök(ar)
- 2 st avokado
- 50 gram saltade cashewnötter
Asiatisk dressing
- 1 msk färsk ingefära
- ½ st röd chili
- 2 msk rapsolja
- ½ msk fish sauce
- ½ msk japansk soja
- 1 tsk honung
- 1 st lime (rivet skal och saft)
Srirachakräm
- 1 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 1 msk Sriracha
- ½ tsk honung
- ½ lime
- 2 krm salt
Gör så här
- Srirachakräm: Blanda samman creme fraiche, majonnäs, sriracha, honung och limesaft. Smaka av med lite salt.
- Asiatisk dressing: Riv ingefära och finhacka chilin. Blanda med rapsolja, fisksås, soja, honung, rivet limeskal och limesaft.
- Sallad: Strimla salladen och lägg i mitten på ett fat. Dela gurkan på längden och tärna den smått. Strimla sockerärtor och salladslök. Blanda med hälften av dressingen i en skål och fördela över salladen. Lägg ut mango och skivad avokado över salladen.
- Lax: Tina laxbitarna och strö över salt, citronpeppar och lite chiliflakes. Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga mitt i ugnen på ca 15 min till 52–54 graders innertemperatur.
Du kan också tillaga laxen på lägre temperatur, 125 grader, men under en längre tid. Det blir då ett jämnare och saftigare resultat.
Lägg laxbitarna på salladsfatet. Toppa med grovhackade cashewnötter. Ringla över resten av dressingen över laxen. Klicka över srirachkräm eller servera den i en skål vid sidan av.
Lämna ett svar