Lasagne på ett lite annat sätt. Krämiga kuddar med ljuvlig smak av mozzarella och parmesan!
Ingredienser (4 portioner)
- 500 g köttfärs
- 2 rivna morötter
- 1 lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 2 tsk salt
- 2 tsk peppar
- 1 tsk chili flakes
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl rött vin eller rött matlagningsvin
- 3 ½ dl krossade tomater
- 3 ½ dl riven mozzarella
- 1 dl riven parmesan
- 8 avlånga lasagneplattor, färska
- basilika
Béchamelsås
- 1 ½ dl grädde
- 3 ½ dl mjölk
- ½ dl mjöl
- 50 gram smör
- salt
- peppar
- muskotnöt
- 1 dl riven parmesanost
Gör så här
- Gör béchamelsåsen: Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölk och grädde under vispning. Låt såsen puttra tills den tjocknar. Häll ner parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
- Värm 1 tsk olja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt köttfärs och 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Bryn tills färsen fått en fin färg. Ta bort färsen från plattan.
- I samma stekpanna värms kvarvarande olja över medelhög värme. Stek löken tills den börjar mjukna, tillsätt vitlök och morötter. Rör i tomatpuré och koka i någon minut. Tillsätt köttfärsen och krydda med resterande salt, peppar och chili flakes. Tillsätt vin och koka i ca 1 minut. Tillsätt krossade tomater och låt puttra på låg värme i 10 minuter.
- Värm ugnen till 180 grader. Ta en lasagneplatta och sprid ett tunt lager av béchamel mitt på plattan, i mitten. Se bilder nedan. Lägg ytterligare en lasagneplatta på tvären mitt över den andra plattan. Sprid ett tunt lager béchamel på mitten av plattan tillsammans med köttfärs och mozzarella.
- Vik över vänster sida först, sedan botten, sedan höger, sedan överdelen och haka i det övre vänstra hörnet under det övre hörnet på vänster sida. Upprepa med kvarvarande plattor. Placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper, lätt penslat med olja.
- Täck varje kudde med béchamel, mozzarella och parmesan. Baka i ugnen i 20 minuter tills kuddarna blir fint gyllenbruna. Garnera med finhackad basilika.
Lämna ett svar