Drömgod lasagne med en långkokt köttfärssås! Hemligheten ligger i att köttfärsen måste stå och puttra minst två timmar på spisen…
Ingredienser (8-10 personer)
Köttfärs
- 900 g färs
- 1 gul lök
- 1 paket bacon
- färsk timjan
- färsk persilja
- färsk basilika
- 4 klyftor vitlök
- 500 g krossade tomater
- 2 tärningar kalvbuljong (oxbuljong funkar också)
- 5 dl vatten
- 1 dl tomatpuré
- 1 msk honung
Béchamelsås
- 3 dl grädde
- 7 dl mjölk
- 1 dl mjöl
- 100 gram smör
- salt
- peppar
- muskotnöt
- 4 dl riven Prästost
Övrigt
- ca 13-15 lasagne plattor (beroende på storleken på din form)
- riven parmesan
Topping
- ca 2 dl prästost
”vanlig” riven ost
Gör så här
1. Skär bacon och lök. Bryn bacon, lök och köttfärs i en gryta. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock i minst två timmar. Gärna längre men rör då och då så det inte bränns. Smaka av med salt och peppar.
2. Smält smöret till béchamelsåsen och rör ner mjölet. Tillsätt mjölk, grädde och kryddor och låt sjuda en stund.
3. Häll lite béchamelsås i botten på din form och varva sedan lasagneplattor, köttfärssås och béchamelsås i en ugnsform. Avsluta med ett lager plattor med bara béchamelsås (ingen köttfärssås) och strö över riven ost (kvarvarande präst och ”vanlig” riven ost).
4. Sätt in i ugnen, 200 grader i ca 30-45 min (känn på plattorna så dom har blivit mjuka). Låt formen stå och dra en stund under folie.
5. Servera med en god sallad och riven parmesan.
Lämna ett svar