Festivalyra i ditt egna kök! Här är ett enkelt recept på ungerska langos som du kan göra själv.
Ingredienser (ca 16 st bröd)
Deg
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1 stor kokt kall potatis (ca 100 g)
- 7 dl vetemjöl special
- 1 tsk salt
- 1 dl vetemjöl till utbakningen
- olja till friteringen
Vitlöksolja
- 4 stora vitlöksklyftor
- 1 dl solrosolja eller annan neutral olja
Topping
- 3 dl crème fraîche
- 1-2 rödlökar (finhackade)
- 150 g röd stenbitsrom
- räkor, skalade
- ev. citronklyftor
Gör så här
- Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
- Riv den kokta kalla potatisen fint. Blanda mjöl och salt med den rivna potatisen. Vänd ner tillsammans med vatten och jäst och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar. Kavla ut till platta, ovala delar och jäs bröden 10 minuter.
- Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden, ca 3 minuter per sida. Vänd dem efter halva tiden.
- Låt svalna på galler med hushållspapper under.
- Vitlöksolja: Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen.
Servera med crème fraîche, finhackad rödlök, en klick röd kaviar och räkor.
Lämna ett svar