Grillade kycklingspett med chili- och limemarinad, serveras med chiliaioli och grillad lök!
Ingredienser (4 portioner)
- 800 gram kycklingfiléer
- 2 gula lökar
Marinad
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st limefrukt
- ½ chilifrukt
- 4 msk olivolja
- 2 msk paprikapulver
- salt
- svartpeppar
Aioli
- 2-3 st vitlöksklyftor
- ½ limefrukt
- 2 st äggulor
- 2 ½ dl neutral olja (t ex rapsolja)
- 1 liten bit chilifrukt
- salt
- svartpeppar
Gör så här
1. Lägg spett av trä i blöt 1-2 timmar innan du börjar grilla.
2. Pressa vitlöksklyftor och lime till marinaden. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda övriga ingredienser till marinaden i en bunke.
3. Skär kycklingfilén i ca 3 cm stora tärningar. Lägg ner dem i marinaden och blanda. Marinera i kylen i minst 2-3 timmar, gärna längre.
4. Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan till chiliaiolin i en bunke. Tillsätt äggulorna, vispa och rör droppvis ner oljan. OBS! Låt ägg och olja stå framme i rumstemperatur. Oljan och äggen måste ha samma temperatur annars skär sig aiolin.
5. Smaka av aiolin med salt, peppar och lite finstrimlad urkärnad färsk chilifrukt.
6. Skär upp löken i ”kvartar”.
6. Trä upp kycklingköttet på spetten och grilla runt om i 4-5 minuter. Grilla löken. Servera med chiliaiolin och valfri potatis (tex skivad ugnspotatis eller klyftpotatis).
Lämna ett svar