Kycklingspett med ajvar, rostad paprika, basilika, knipplök, fetaost och en potatissallad som serveras med en yoghurtsås. Kycklingen marineras i en enkel marinad av vitlök och ajvar, som är en paprikaröra, som träs på spett och grillas eller steks.
Ingredienser (4 portioner)
Kyckling
- ca 700-800 g kycklingfiléer
- 4-5 msk ajvar (lite beroende på om du har het eller mild ajvar)
- 2 vitlöksklyftor
- 3 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- spett
Yoghurtsås
- 3 dl turkisk matyoghurt
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 2 msk hackad persilja (färsk eller fryst)
Potatissallad
1 kg färskpotatis (gärna små)
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 röda paprikor (ugnsrostade)
1 kruka basilika
2 röda knipplökar (strimlade, går bra med vanlig knipplök)
150 g fetaost, smulad
salt och svartpeppar
Gör så här
- Börja med kycklingen. Lägg träspetten i blöt. Skär kycklingen i lagom stora bitar för att kunna träs upp på spett. Lägg kycklingbitarna i en skål. Tillsätt ajvar, pressad vitlök, salt och peppar. Blanda runt. Låt stå. Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara ca 10 minuter innan grillning.
- Gör paprikan. Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikan i två halvor och kärna ur. Lägg de fyra paprikahalvorna med skinnet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Kör i ugnen 20 minuter. Ta ut, låt svalna med plastfolie i kylen. Ta bort skinnet och skär i strimlor.
- Ändra ugnen till 200 grader. Skölj potatisen och blanda den med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt ugnen ca 30 minuter och låt svalna något. Vänd runt potatis, paprikastrimlor, basilikablad, lök och fetaost. Smaka av med salt och peppar. Spara gärna några basilikablad och fetaostsmul till garnering.
- Gör yoghurtsåsen. Blanda yoghurt med vitlök, olivolja och persilja. Ställ svalt.
- Grilla kycklingspetten tills de har en fin färg och är klara rakt igenom.
Lämna ett svar