Krämig risotto med oregano-, citron- och vitlöksmarinerad kyckling som serveras med champinjoner. Ett recept med härliga smaker där kycklingen verkligen gifter sig med riset. Definitivt en familjefavorit som är lätt att lyckas med och som passar alla tillfällen.
Ingredienser (6 portioner)
Risotto
- 1-2 msk olivolja
- 3 st schalottenlökar
- 4 ½ dl arborioris
- 3,75 dl vitt vin
- ca 1,2 liter kalvbuljong
- 2 msk kycklingfond
- 2 ½ dl finriven parmesanost
- salt
- svartpeppar
- 10-12 champinjoner
Kyckling
- 6 st kycklingfiléer
- 3 msk pressad citron
- 1 kruka färsk oregano
- 3 msk olivolja
- 3 st vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- olivolja
- smör till stekning
Gör så här
Kyckling
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Lägg kycklingfiléerna i en bunke. Pressa över vitlöken och häll på olivoljan och den pressade citronen. Hacka oregano ganska grovt och strö över kycklingen. Blanda. Salta och peppra och låt stå en stund.
3. Stek sedan filéerna i en ganska het stekpanna tills de har fått en fin färg. Lägg sedan filéerna i en ugnsform och sätt i en termometer. Kycklingen är klar när termometern visar 65-67 grader, cirka 15-20 minuter.
4. Lägg kycklingen i folie och låt vila i minst 10 minuter.
Risotto
1. Värm vatten till buljongen i en kastrull och lös upp buljongtärningarna.
2. Hacka schalottenlökarna fint.
3. Smält smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs allt glansigt under 2-3 minuter, under omrörning, tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan bättre.
4. Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sen 1 dl i taget till önskad konsistens. Koka på svag värme och låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Håll gärna buljongen lite varm på plattan medan du kokar riset, på så sätt stannar inte kokprocessen upp. Det är viktigt att man rör om ofta! För att få en perfekt risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på buljongen tar risotton mellan 17 och 22 minuter att göra.
5. När riset börjar bli klart blanda i kycklingfonden.
6. När risotton är klar tas den bort från plattan och 1-2 msk olivolja och parmesanosten vänds ner. Smaka av med salt och peppar.
7. Stek champinjoner i olivolja och ev. lite vitlök.
Servera din risotto med skivad kyckling, champinjoner och toppa med lite färsk basilika!
Lämna ett svar