Frasiga piroger med mustig köttfärsfyllning och riven ost, serveras med en srirachamajo!
Ingredienser (12-13 st)
- 3 pkt färdig smördeg
- 450-500 g köttfärs
- 1-2 gul lök
- 400 g krossad tomat (gärna Mutti)
- ½ dl chilisås
- 1 msk torkad oregano
- 2 tsk paprikapulver
- 1 köttbuljongtärning
- 3-4 msk vatten
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk sambal oelek
- 200 g riven ost
- ägg till pensling
Srirachamajo
- 2 dl Hellmans majonnäs
- ½ dl crème fraiche
- 1 msk Sriracha
- 1 tsk honung
- 1 vitlöksklyfta
- salt
Gör så här
Srirachamajo
- Blanda samman creme fraiche, majonnäs, sriracha, honung och vitlök. Smaka av med lite salt.
Fyllningen
- Hetta upp olja i en stekpanna, fräs löken mjuk. Tillsätt vitlök och sedan köttfärs och stek tills färsen är genomstekt.
- Häll i chilisås och krossad tomat.
- Tillsätt kryddor, buljongtärning och vatten och låt koka under lock i ca 15 min.
- Ta bort locket och låt puttra i ytterligare ca 15 min. Såsen ska inte vara vattnig, låt det mesta av vätskan koka bort. Rör om då och då, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Ställ åt sidan och låt kallna innan du fyller pirogerna.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rulla ut degen och stansa ut runda plattor (12-13 cm i diameter). Lägg lite fyllning och sedan ost på den ena halvan, vik upp den andra halvan över och pressa ihop kanterna. Tryck till kanten med en gaffel så att det sluter tätt.
- Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med lättvispat ägg och nagga med en gaffel. Grädda pirogerna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 15 minuter.
Lämna ett svar