Gratäng med allt i ett – fräst nötfärs, skivad potatis, grädde, tomatsås med chili, mozzarella och kryddor! Servera med en grönsallad och vitlöksbröd!
Ingredienser (6 portioner)
- 600 g nötfärs
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- ½ burk krossade tomater
- 1 dl chilisås
- 3 msk olivolja
- ½ tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1,6 kg potatis (fast sort)
- 1 msk smör
- 4 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 30 g riven mozzarella
- 30-40 g riven ost (pizzaost eller gratängost)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175° (vanlig ugn).
- Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
- Fräs lök och vitlök med färsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna. Rör då och då samt hacka isär färsen. Salta och peppra. Stek tills färsen fått stekyta.
- Tillsätt krossade tomater och chilisås. Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen. Smaka av röran med salt och peppar.
- Skala potatisen. Skiva den tunt för hand eller i en mandolin.
- Smörj en stor ugnsform med smör.
- Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen. Strö över lite salt och peppar.
- Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen.
- Häll på grädde och fyll på med lite mjölk så att det nästan täcker potatisen.
- Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk (ca 50-60 minuter). Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie.
- Ta ut gratängen och strö över riven ost.
- Sätt ugnen på maxvärme och grädda några minuter tills osten smält och fått fin färg.
- Servera med grönsallad och ev. vitlöksbröd.
Lämna ett svar