Klassisk lasagne är väl en rätt man aldrig tröttnar på? Recept på en perfekt lasagne med en härlig konsistens och mycket smak. Parmesanosten gör det där lilla extra!
Ingredienser (8-10 portioner)
- 4 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1000 g nötfärs
- 2 msk olja
- 8 msk tomatpuré
- 2 tsk timjan
- 2 tsk rosmarin
- 900-1000 g krossade tomater
- 2 köttbuljongtärning
- 1-2 morötter
- salt och peppar
- ca 18 lasagneplattor
- 2 dl riven parmesanost
- 2-3 dl riven gratängost
Béchamelsås
- 3 dl grädde
- 7 dl mjölk
- 1 dl mjöl
- 100 gram smör
- salt
- peppar
- muskotnöt
- 2 dl riven parmesanost
Till servering
- sallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175˚C.
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med timjan och rosmarin. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och rivna morötter och låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Béchamelsås: Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölk och grädde under vispning. Låt såsen puttra tills den tjocknar. Häll ner parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
- Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost (både ”vanlig” och parmesan).
- Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.
Servera lasagnen med sallad…
Lämna ett svar