Kladdkaka med extra tjockt mjukt lakritstäcke och flingsalt! Du vet att du vill smaka den här!
Ingredienser
Kladdkaka
- 200 g smör eller margarin
- 2 ½ dl socker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- smör och ströbröd (till formen)
Lakritstäcke
- 2 ½ dl socker
- 3 msk sirap
- 1 msk glykossirap
- 150 g mörk choklad
- 3 msk lakritspulver
- 3 dl vispgrädde
- 75 g smör eller margarin
- en nypa flingsalt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smör till kakan. Rör ner socker och ägg.
- Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao separat. Vänd ner detta i smeten.
- Häll i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
- Blanda alla ingredienser till lakritstäcket utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför bred nedtill).
- Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
- Rör ner smöret och låt svalna.
- Bred sedan över lakritstäcket över kladdkakan. Strö över flingsalt.
- Ställ in i kylen, helst över natten.
Kakan är som godast efter någon dag i kylen när den fått stå och dra. Servera med en klick vispgrädde.
Lämna ett svar