Somriga bullar med jordgubbssylt, vanilj och mandelmassa. Bullarna är gjorda på karlsbaderdeg som gör degen lite sprödare och mörare. Perfekt till sommarfikat!
Ingredienser (24-27 bullar)
- 30 g jäst
- 2 ½ dl mjölk, rumsvarmt
- 11-12 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 180 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 ägg
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 msk vaniljsocker
- ½ tsk salt
- 150 g jordgubbssylt
Pensling
- 100 g smör
- 4 dl strösocker
Gör så här
Karlsbaderdeg
- Smula jästen i bunken till din assistent/köksmaskin. Häll mjölken över jästen och blanda runt.
- Blanda sedan i mjöl, socker, smör, bakpulver, salt och ägg och låt degen arbeta med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
Vanilj- och mandelfyllning
- Blanda mandelmassa, vaniljsocker och salt. Rör ner smöret, lite i taget, tills du har en slät fyllning.
Bakning
- Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord till en kvadrat.
- Bred på ett jämnt lager med vanilj- och mandelfyllning. Klicka ut/fördela därefter ut jordgubbssylten över.
- Rulla ihop till en rulle och skär i lagom stora bullar.
- Lägg i bullformar och låt jäsa under duk i minst 70-90 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
- Smält smör till pensling. Pensla bullarna med det smälta smöret och doppa dem sedan i socker.
Lämna ett svar