Kardemummasnurror fyllda med vaniljkräm och toppade med socker- och kardemummablandning. Hur gott?
Ingredienser (ca 28 st)
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- ½ tsk salt
- 1 ½ dl strösocker
- 1-2 tsk nymalen kardemumma
- ca 12-14 dl vetemjöl (jag använder Manitoba Cream från Ramlösa kvarn, den rosa förpackningen, går också jättebra med vetemjöl special)
Fyllning
- rumstempererat smör
- strösocker
- nymalen kardemumma
- 2-3 dl vaniljkräm (jag använde Ekströms Marsánsås pulver, ta mindre pulver så blir det kräm istället för sås).
Topping
- 150 g smält smör
- 2 dl strösocker
- 1 tsk kardemumma
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Se till att mjölken håller ca 37 grader.
- Blanda ihop smält smör med mjölken. Smula ner jästen i mjölk/smörblandningen.
- Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
- Till sist tillsätter du mjölet men ta inte allt mjöl på en gång. Börja med 7 dl sedan tillsätter du någon dl i taget medan du kör degen i maskin med degkrok i ca 10 minuter. Degen ska vara mjuk och smidig och den ska släppa från kanterna i maskinen. Du ska kunna ta i den utan att det kletar. Låt jäsa till dubbel storlek.
- Kavla ut degen. Dela degen i två om du har begränsad yta. Bred på smör, strö över strösocker och kardemumma (ta inte för mycket kardemumma).
- Vik ihop degen dubbelt, skär ut ca 3 cm breda remsor och dela i ”byxben”, tvinna dem sedan till bullar, se klipp nedan.
- Lägg bullarna i aluminiumformar (bullarna blir högre om du använder formar). Gör ett hål i bullarna och spritsa i vaniljkräm. Låt jäsa igen ca 30-40 minuter.
- Sätt in i ugnen ca 7-9 minuter på 225 grader eller tills bullarna fått en gyllene färg.
- Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i kardemummasockret.
Lämna ett svar