Fantastiska kanelsnurror som ingen borde vara utan!
Ingredienser (25-30 bullar)
Deg
- 30 g jäst
- 2 ½ dl mjölk
- 9 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 110 g smör, rumstempererat
- 1 ägg, till pensling
- pärlsocker (att strö på)
Kanelfyllning
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl strösocker
- ½ dl kanel
- 150 g smör, rumstempererat
Sirapslag
- 1 msk ljus sirap
- 2 msk vatten
Gör så här
- Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken så att den blir ljummen, häll över jästen och blanda runt.
- Lägg i övriga ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med degkrok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter lite smör i taget. Kör degen 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
- Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 1 ca en timme.
- Blanda kanel, socker och vaniljsocker. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
- Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, skär ut remsor med en pizzaslicer eller kniv. Tvinna remsorna till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. Skiva sedan till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Blanda under tiden samman sirap och vatten. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter tills dom får en fin gyllenbrun färg.
- Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sirapslagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.
Lämna ett svar