Härliga förslag på hemmagjord pizza med olika toppingar som passar de flesta! Här hittar du recept på egen deg samt sju olika pizzor, varav en är en dessertpizza. Det går såklart att välja topping efter eget tycke och smak. Valmöjligheterna är oändliga.
Internationella pizzadagen infaller den 1 januari varje år. Det sägs att vi äter dubbelt så mycket pizza på nyårsdagen jämfört med en ”vanlig” söndag. Men ärligt…pizza passar ju alla årstider!
Bästa pizzadegen
Löjromspizza
Pizza med tryffelsalami och manchego
Bruschettapizza
Pizza med chévre och valnötter
Pizza med salami och gorgonzola
Oxfilépizza
Nutellapizza
Tips till hemmagjord pizza
Mjöl
Tricket är att använda en mjölblandning som genererar en fin smak och som innehåller mycket gluten. Det bästa är att göra en egen blandning av ett s.k. 00-mjöl och ett högkvalitativt vetemjöl. Jag använder Ramlösa Kvarns Tipo ”00” (grön förpackning, finns i de flesta mataffärerna) samt vetemjöl special.
00-mjölet har hög glutenhalt vilket gör att degen blir extra fluffig med mycket luft. Det gör degen lättare att jobba ut – och ett krispigare resultat.
Jäst
Använd väldigt lite jäst (5-6 gram på en deg för 4 pizzor) och ha en lång jäsningstid (1 dygn). Degen blir syrerik, botten blir krispigare och jästsmaken försvinner vid längre jäsningstid.
Tomatsås
Det finns mängder av olika varianter på tomatsås. Jag använder alltid Mutti Pizzasauce (konservburk). Det är utan tvekan den bästa tomatsåsen.
Annars går det bra med en burk krossade tomater som du blandar i rikligt med olivolja i. Förutom smaken så förbättrar olivoljan även tillagningen. Fettet i oljan leder värme och gör att såsen börjar småkoka i ugnen vilket ger både godare smak och en krispigare botten.
Topping
Mozzarella – använd hellre mozzarella av komjölk. Buffelmozzarella innehåller mer vätska och det kan därför bli små pölar av vätska på pizzan. Detta kan göra botten mindre krispig.
Svamp – innehåller också mycket vätska. Stek hellre svampen innan du lägger den på pizzan. Eller blanda den råa svampen med lite olivolja innan du lägger den på pizzan. Då slipper du att svampen släpper sin vätska.
Utbakning
Kolla in här hur du bakar ut din pizza på bästa sätt.
Gräddning
Det bästa resultatet uppnås om du har pizzastål eller pizzasten. Jag kan varmt rekommendera Gourmetstål och deras pizzastål.
Om du inte har sten eller stål: Kör ugnen på 230 grader över- / undervärme, alternativt ”pizzaläge” på nyare ugnar. Sätt in en upp-och-ned-vänd plåt mitt i ugnen. Låt plåten bli varm en bra stund. För in pizzan på den varma plåten med en pizzaspade eller på ett bakplåtspapper, ta ut den när pizzan fått fin färg och fått knaprig botten och frasiga kanter.
Lämna ett svar