Det allra godaste sättet att tillreda en oxfilé är att steka den hel i ugnen. En termometer underlättar för att få filén stekt exakt så som du önskar. Låt oxfilén vila en stund i folie innan du serverar så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du sätter kniven i den.
Ingredienser
- 1 kg hel oxfilé
- 3 msk smör till stekning
- salt
- vitpeppar
- svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 125 grader. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.
- Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filéns tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är så som du vill ha köttet (se tabellen nedan)
- Ta ut köttet och vira in det i folie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor. Temperaturen stiger ett par grader när köttet får vila i folie.
50 grader | rare | brynt yta, röd i mitten
54-56 grader | medium | brynt yta, rosa rakt igenom
60 grader | medium well | brynt yta, endast lätt rosa i mitten
68 grader | well done | genomstekt
[…] Receptet hittar du här […]